
Wat te doen bij een eenzijdig ongeval?
Het kan natuurlijk om wat voor reden dan ook altijd voorkomen dat je betrokken raakt bij een ongeval. Dit kan komen omdat je zelf niet helemaal bij de les was, maar ook de tegenpartij kan even niet zo goed hebben opgelet. Een andere variant is een eenzijdig ongeluk. Dat houdt in dat er verder niemand anders bij het ongeluk betrokken is dan alleen jijzelf. Zo kun je met je auto tegen een boom zijn gereden, maar natuurlijk ook in de vangrail. We spreken van een eenzijdig ongeval als er verder geen andere personen bij betrokken zijn. Dus tegen een stilstaande auto of ander object valt hier dan ook onder. Maar wat moet je doen wanneer dit het geval is?
De oorzaak
De oorzaak van een eenzijdig ongeval is vaak de onoplettendheid van de bestuurder. Omdat er geen anderen bij betrokken zijn, kunnen deze dus ook niet de schuld krijgen van het ongeluk. Uiteraard is het wel mogelijk dat je moest uitwijken voor een dier of dat het toch iets gladder was dan je op voorhand had gedacht. Kortom, allerlei verschillende oorzaken waardoor zoiets kan gebeuren. Het is dus belangrijk om altijd goed op te letten en beslist geen andere dingen te doen tijdens het rijden. Zorg er ook voor dat je tijdens sneeuw of ijzel niet onnodig de weg op gaat en zorgt voor voldoende profiel op de banden.
Ben je nog in staat om zelf te kunnen rijden?
Allereerst is het belangrijk dat je inschat wat de ernst van het ongeval is. Wanneer je met 30 kilometer per uur tegen een boom aanbotst, is de kans vrij groot dat je zelf prima naar huis kunt rijden. Toch is het belangrijk om dit niet te doen en direct de politie te bellen. Je hebt immers schade toegebracht aan een object dat niet van jouw is. Nadat je de politie hebt gebeld, is het zaak ook je verzekeraar op de hoogte te brengen. Uiteraard alleen wanneer je voornemens bent om de schade ook bij hen te claimen wanneer dit mogelijk is. Het kan namelijk heel goed zijn dat je verzekeraar deze kosten niet dekt. Niet voor niets is het daarom dus ook aan te raden om je autoverzekering regelmatig te vergelijken en zo te kijken of je dekking aansluit op jouw wensen.
Hoe zit het met letselschade?
Het kan natuurlijk zo zijn dat je door het ongeluk letsel hebt opgelopen. Ondanks dat het misschien niet zo hard is gegaan, kun je bijvoorbeeld last van je nek of rug krijgen. Wel is het goed te weten dat je eventuele letselschade niet op je eigen WA verzekering kunt verhalen, maar hiervoor bij de schade inzittendenverzekering terecht moet. Heb je deze verzekering niet, dan is het uiteraard in Nederland zo dat je vanuit je zorgverzekering alle zorg krijgt die nodig is om snel te herstellen. Het kan dus wel degelijk verstandig zijn om deze aanvullende verzekering af te sluiten. De zorg die je krijgt vanuit de zorgverzekering is namelijk enkel de lichamelijk zorg. Eventuele schade doordat je tijdelijk niet meer kunt werken of nog erger (deels) afgekeurd wordt, worden natuurlijk niet door de zorgverzekeraar vergoed.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties