Redactie — 1120 reactie(s) — vr 25 juni 2021, 17:30

Veteranenvlag zaterdag uitgestoken als eerbetoon

HARDERWIJK – Tijdens de Nationale Veteranendag op zaterdag 26 juni wappert de nieuwe veteranenvlag op het Oude Stadhuis en het Huis van de Stad in Harderwijk. Het gemeentebestuur wil op deze wijze blijk geven van een gevoel van verbondenheid met onze veteranen die zich inzetten of hebben ingezet voor vrede en veiligheid in binnen en buitenland.

De veteranenvlag vertegenwoordigt iedere veteraan die namens het Koninkrijk heeft gediend in een of meerdere onderdelen van de krijgsmacht. De vlag is het symbool van verbondenheid en waardering voor alle veteranen.

Alle krijgsmachtonderdelen zijn terug te vinden in de vlag: de lichtblauwe, donkerblauwe en groene kleur staan symbool voor alle veteranen die zich als onderdeel van de landmacht, de marine, de marechaussee of de luchtmacht hebben ingezet. Ter land, ter zee, en in de lucht.

De rode en witte kleur hebben een dubbele betekenis. Het rood is zowel onderdeel van de Nederlandse vlag, maar tevens is het een uiting van respect en eer voor alle gesneuvelde militairen en andere oorlogsslachtoffers. Ook de kleur wit is onderdeel van de Nederlandse vlag, maar staat daarnaast symbool voor de vrede waarvoor veteranen hebben gestreden. De kleur lichtblauw representeert VN-uitzendingen zoals UNIFIL, UNPROFOR en Mali. Het in de vlag aanwezige groen staat symbool voor onder andere de Tweede Wereldoorlog, SFOR en ISAF.

Regionale veteranendag
Naast de Nationale Veteranendag organiseren de gemeentes in deze regio een gezamenlijke regionale veteranendag. Dit jaar gaat die wegens de Covid 19 maatregelen opnieuw niet door en is verplaatst naar juni volgend jaar.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Harderwijk

Volg ons

Volg ons