
Alleen op pad? Zorg dat je identiteit geen zoektocht wordt
Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 11:37 uurREGIO – Na de onwel wording van een vrouw dit weekend, riep de politie mensen op om te helpen met het vaststellen van haar identiteit. Dit duurde bijna de hele dag, waarna ze de familie konden informeren. Dit incident maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat je identificeerbaar bent als je alleen op pad bent. In het belang van jezelf en je familie, maar ook voor het krijgen van de juiste medische zorg.
Wat kun je doen?
Op je mobiel kun je ICE nummers installeren. Dit betekent: In Case of Emergency. Via ICE weten hulpverleners zelfs bij een vergrendelde mobiel wie ze moeten bellen bij een noodgeval. Check bij je provider hoe je ICE kunt installeren. Ben je alleen onderweg zonder mobiel? Zorg dan in ieder geval dat je een identificatiebewijs bij je hebt.
ICE-nummer instellen op iOS
- Open de applicatie Gezondheid.
- Onderin vind je vier tabbladen. Ga naar het tabblad ‘Medische ID’.
- Maak een medische ID aan. Hier vul je zaken in als medische aandoeningen, allergieën en reacties, medicijngebruik, bloedgroep en aantekeningen. Als je verder naar beneden scrolt vind je de optie ‘Voeg contactpersoon toe’. Hier selecteer je je noodcontact.
Zorg dat helemaal bovenin de optie ‘Toon bij vergrendeling’ is ingeschakeld. Als je klaar bent met het invoeren van je gegevens druk je op Gereed (rechts bovenin).
ICE-nummer instellen bij Android
- Ga naar Contacten en selecteer Groepen. Hier vind je de optie ‘ICE-contact bij nood’. Druk op de knop ‘Contact toevoegen’.
- Kies ‘Contact noodgevallen’. Selecteer één van je bestaande contacten, of maak een nieuw contactpersoon aan. Deze persoon is nu ingesteld als noodcontact.
Een hulpverlener of omstander kan nu vanaf het vergrendelscherm contact met deze persoon opnemen. Hij of zij sleept het slot-icoontje omhoog en kiest voor ‘Noodoproep’. Daar kunnen zij een noodnummer invoeren of ICE-contactpersoon selecteren.
Niet alle Android-toestellen beschikken over de ICE-functie. Heb jij zo’n smartphone? Dan kun je een beroep doen op één van de vele ICE-applicaties uit de Google Play Store, zowel gratis als betaald. De meeste hebben bovendien de mogelijkheid om aanvullende informatie op te nemen, bijvoorbeeld over medicijngebruik, allergieën, bloedgroep, sms versturen of donorcodicil.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties