
Gerust op vakantie! #zinin
Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 11:31 uurHeerlijk! De zomervakantie staat voor de deur. Na een jaar hard werken, heeft u dit dubbel en dwars verdiend.
Voordat u op vakantie gaat, krijgt u van ons nog een aantal tips zodat u ook met een gerust hart kunt vertrekken. En niet na terugkomst voor (vervelende) verrassingen komt te staan.
Voorpret
Het vakantiegevoel begint al bij de voorbereidingen: de caravan wordt van stal gehaald of de garderobe voor twee weken all-inclusive wordt bij elkaar gezocht. Hier kijken we nu al een poosje naar uit.
Na een jaar op stalling moet u de caravan nodig schoonmaken. Daarna wordt hij ingepakt en vertrekt u naar uw vakantiebestemming. Ook het boevengilde bereidt zich voor. Zij lopen door de wijk en kijken waar de caravan voor de deur staat. Als hij niet meer voor de deur staat, is dit voor inbrekers het startsein om hun slag te slaan.
Uiteraard delen wij graag met onze vrienden dat we op vakantie gaan. U deelt de link van het hotel op Facebook en schrijft erbij: “Jippie! Twee weken all-inclusive in het vooruitzicht. #zinin”. Vervolgens ontstaat er een gesprek, want iedereen wil graag weten wanneer en hoe lang u gaat. Met alle liefde voorziet u uw vrienden van alle informatie. Maar niet alleen vrienden kijken met uw activiteiten op sociale media mee..
Wat kunt u doen?
U kunt zelf maatregelen treffen zodat u niet het slachtoffer wordt van een woninginbraak.
- Stel een automatische lichtschakelaar in. Hierdoor lijkt het alsof er iemand aanwezig is.
- Sluit ramen en deuren goed af (ook als u maar even weg bent). Draai de deur altijd op slot.
- Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
- Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
- Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
- Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
- Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
- Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
Registreer uw eigendommen. Uw gestolen laptop met persoonlijke foto’s, uw unieke sieraden en dierbare erfstukken die na een inbraak zijn weggenomen, wilt u natuurlijk het liefst terug. Regelmatig vindt de politie bij inbrekers buit terug, maar kan niet achterhalen van wie deze is. Wie zijn eigendommen registreert, heeft meer kans ze terug te krijgen. Registreer daarom nu de kenmerken van uw waardevolle bezittingen op de registratiekaart en bewaar deze goed.
Wees u ervan bewust dat er op sociale media over uw schouder wordt meegekeken. Plaats geen foto’s of informatie op Facebook, Twitter, Instagram en dergelijke die betrekking hebben op uw (aanstaande) vakantie.
Breng uw buren op de hoogte en vraag of zij een oogje in het zeil willen houden.
Toch ingebroken?
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is er in uw woning ingebroken.Bel 0900-8844 om aangifte te doen. De politie maakt een afspraak met u en kijkt of er sporen zijn achtergebleven die tot een dader kunnen leiden. Ruim daarom niets op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en de simkaarten van gestolen telefoons. Bedenk: de politie kan pas tot opsporing van een dader overgaan als uw aangifte binnen is. En uw verzekering heeft een aangifte nodig om de schade te vergoeden.
Bron:Burgernet Oost Nederland. Nog geen Burgernet deelnemer? Meld u aan!
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties