Logo 112Harderwijk

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 31 augustus 2016, 3:48

Ben je verplicht de ‘aanbevolen’ autobanden te monteren?

Laatst bijgewerkt: zondag 11:18 uur

Steeds meer autofabrikanten kiezen ervoor om bepaalde merken en types banden te ‘homologeren’. Dat wil zeggen, ze keuren die band goed voor gebruik met hun wagens. Maar mag je dan niet elk merk band onder jouw wagen (laten) monteren zolang je maar de juiste afmetingen kiest? Of moet je voor gehomologeerde banden kiezen omdat de autofabrikanten deze aanbevelen?

Gehomologeerde banden verplicht of niet?

Laten we dat misverstand eerst maar eens uit de wereld ruimen, nee gehomologeerde banden zijn niet verplicht. De autofabrikanten zeggen dat ze die banden homologeren die het beste geschikt zijn voor het type wagen waarvoor ze worden aanbevolen. 

Gehomologeerde banden zijn echter geen onzin. Autofabrikanten voeren uitgebreide testen uit met verschillende types banden en ze selecteren die band die het beste presteert. Dat mag je als autobezitter negeren maar voor je rijcomfort en veiligheid is dat misschien niet altijd een goed idee. Bovendien heeft de trend van het homologeren van autobanden ervoor gezorgd dat autobanden steeds meer ontwikkeld worden in functie van de wensen van de constructeurs. Daardoor worden de bandenfabrikanten gestimuleerd om te inversteren in onderzoek en ontwikkeling.  Dat is uiteraard een goede zaak voor de technologische vernieuwingen die de band van morgen zullen maken. 

Bestaan er gehomologeerde all season banden?

Het kan voor sommige merken lastig zijn gehomologeerde all season banden te vinden. Het lijkt erop dat bepaalde autofabrikanten ervoor kiezen om enkel winter- en zomerbanden te homologeren. Wie dus liever het hele jaar door met één type autobanden blijft rijden zal moeten uitkijken naar all season banden die niet gehomologeerd zjn. Mogelijk zullen autofabrikanten in de toekomst toch meer moeite doen om ook all season banden te homologeren, met de zachtere winters zijn dit soort banden immers steeds populairder. 

Niet-gehomologeerde banden en de garantie op uw wagen

Op een nieuwe wagen zullen tegenwoordig vaak dit soort gehomologeerde autobanden gemonteerd zijn. Soms vragen autobezitters zich af of hun garantie zou komen te vervallen als ze ervoor kiezen een ander merk of type banden te installeren? Het antwoord is nogmaals nee. Autofabrikanten mogen niet eisen dat er enkel gehomologeerde banden gemonteerd worden, ook niet als de wagen nog onder garantie is. 

De keuze voor dit soort gehomologeerde banden of niet is dus echt persoonlijk. De gehomologeerde banden zijn meestal niet de goedkoopste banden in het aanbod en dus twijfelen veel consumenten of ze hun geld waard zijn. Wat betreft rijcomfort en prestaties zullen niet-gehomologeerde banden wellicht altijd iets achterblijven bij banden van het niet-gehomogeerde type. Aan u de keuze of dat verschil ook echt het prijsverschil kan verantwoorden.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Harderwijk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Harderwijk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.