Logo 112Harderwijk

Redactie 112 0 reactie(s) di 18 november 2014, 17:20

Politie zoekt eigenaren gestolen fietsen

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 14:11 uur

HARDERWIJK – De politie treft wekelijks fietsen aan bij helers en stelers waarvan eigenlijk wel vast staat dat de fiets van diefstal afkomstig is. Maar zonder aangifte kan de politie de fietsen niet terugbezorgen bij de eigenaar. Dat geldt ook voor deze vier fietsen. Herkent u uw fiets of weet u van wie een fiets is? Bel 0900-8844.

 

Van de vier fietsen op bijgaande foto’s zoekt de politie in de regio Harderwijk, Ermelo en Putten op dit moment nog de eigenaar. De blauw-grijze elektrische Gazelle damesfiets is begin deze maand aangetroffen bij een 31-jarige Harderwijker die bekende meerdere fietsen gestolen te hebben, waaronder deze elektrische fiets.

 

De politie was de verdachte op het spoor gekomen nadat hij een lokfiets had gestolen die door de politie was ingezet. Lokfietsen worden in het hele land door de politie ingezet om fietsendieven op heterdaad te betrappen.

 

De overige drie fietsen;

  • een blauwe Johnny Loco herenfiets
  • een zwarte Gazelle damesfiets met bagagedrager en grote rieten mand voorop
  • een donkerbluawe Cortina herenfiets met dubbele stang en bagagedrager voorop

zijn eind oktober in de omgeving van het station in Harderwijk in de bosjes gevonden. De fietsen zijn vermoedelijk achtergelaten door een fietsendief, die ze al dan niet bewust had achtergelaten om later op te halen.

 

Fietsdiefstal grote ergernis 

Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. In Harderwijk, Ermelo en Putten worden gemiddeld elke dag één of twee fietsen gestolen. In oktober hebben fietseigenaren in dit gebied 49 keer aangifte gedaan van diefstal van hun fiets (27 in Harderwijk, 18 in Ermelo en 4 in Putten). In september was zelfs sprake van ruim twee per dag, toen kwamen 77 aangiften van fietsdiefstal binnen (49 in Harderwijk, 8 in Ermelo en 20 in Putten).

 

Zogenaamde ‘hotspots’ zijn de stations, maar opvallend vaak worden fietsen, al dan niet afgesloten, ook gewoon bij woningen vandaan gestolen. De politie surveilleert zoveel mogelijk bij de bekende hotspots en controleert zeer regelmatig personen die ‘verdachte’ fietsen bij zich hebben.

 

Complete aangifte 

Maar helaas blijkt lang niet iedereen aangifte te doen, en zonder goede aangifte kan de politie een fiets niet terugbezorgen bij de rechtmatige eigenaar. Doe dus altijd aangifte én zorg voor een complete aangifte door thuis kenmerken en serienummer van uw fiets te noteren.

 

Te mooi om waar te zijn 

Het kopen van een gestolen fiets is heling; een strafbaar feit. Heel veel gestolen fietsen vinden hun weg naar een nieuwe eigenaar via verkoopsites als Marktplaats. Ziet u een fiets aangeboden staan voor een prijs die te scherp lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Bekijk een te koop aangeboden tweedehands fiets altijd goed.

Sommige kenmerken kunnen wijzen op diefstal. Bijvoorbeeld een onleesbaar gemaakt framenummer of postcode, opengebroken sloten, sloten zonder sleutel of een nieuwe fiets zonder ringslot. Staat er wel een framenummer op, controleer op www.fietsdiefstalregister.nl of de fiets gestolen is.

 

Preventietips 

Een goede aangifte is belangrijk, maar diefstal voorkomen is natuurlijk nog beter. Goede sloten zijn daarbij heel belangrijk, maar bijvoorbeeld ook het vastmaken van een fiets aan een ‘vast’ voorwerp dat niet verplaatsbaar is, zoals een lantaarnpaal of fietsenstalling.

 

Fiets 1Fiets 2Fiets 3Fiets 4

112 Harderwijk

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een misdaad in Harderwijk lees je in onze categorie 112 Nieuws Harderwijk. Alle 112 alarmeringen uit Harderwijk kan je live volgen via 112 meldingen Harderwijk.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Harderwijk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Harderwijk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.