Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 14:38:33 Hv Voertuig Letsel N303 - Putterweg Ermelo Prio Hoog Eenheid | Politie Noord en Oost-Gelderland (Infocode)
woensdag 23 januari 2019

DONDERDAG 07|06

Meld Japanse Duizendknoop bij de gemeente

Woekerende plant beschadigt funderingen en leidingen

BARNEVELD - De Japanse Duizendknoop is een erg schadelijke plant. Hij overwoekert andere planten en veroorzaakt schade aan bijvoorbeeld kabels en leidingen, wegen, funderingen en gebouwen. U kunt ons helpen bij de bestrijding van deze plant. Doe een melding wanneer u Japanse Duizendknoop in de openbare ruimte ziet. Kies bij het invullen voor categorie onkruid.

 

Zo bestrijdt u Japanse Duizendknoop

Heeft u Japanse Duizendknoop op uw eigen perceel? Knip dan de plant tot aan de grond af. Daarna kan de plant in de container voor restafval. U kunt het afval ook naar Milieustraat Otelaar brengen. Let er dan wel op dat u onderweg geen resten van de Japanse Duizendknoop verliest. Want elke plantenrest groeit uit tot een nieuwe plant.

 

Bestrijding in de openbare ruimte

In de openbare ruimte en rond gemeentelijke locaties, zorgt de gemeente voor de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Dit doen we door chemische bestrijding met glyfosaat. Glyfosaat is een van de weinige middelen die hiervoor goed werkt. Daarom is de toepassing ervan wettelijk toegestaan voor de gemeente. Ons doel is altijd zo min mogelijk van dit middel te gebruiken.

 

Zorgvuldige aanpak

We passen glyfosaat zorgvuldig toe. Als andere beplanting in de buurt geen schade kan oplopen, vernevelen we het middel. Om ervoor te zorgen dat het middel glyfosaat niet verwaait, passen we het alleen toe wanneer de windkracht lager is dan 4. Daarnaast vernevelen we met een grote druppel, waardoor de wind er minder vat op heeft.


Als er andere planten in de buurt staan, wordt de Japanse Duizendknoop afgeknipt en brengen we het middel aan in de holle stengel. De afgeknipte stengels worden zorgvuldig afgevoerd naar een verbrandingsoven voor veilige verwerking.

 

De chemische bestrijding is tussen half augustus en begin oktober het meest effectief. De plant haalt in het najaar reservevoedsel uit de bladeren terug naar de wortels en neemt dan het bestrijdingsmiddel mee.


Glyfosaat mag niet bij sloten en andere afwateringen worden toegepast, vanwege schadelijke effecten voor het oppervlaktewater. Daarom wordt op deze plekken plant afgeknipt.

Foto's
1/1
Reacties
Reindert van de Kraats zegt: spacer
Even een reactie , jullie vermelden dat de duizendknoop bij het groen afval mag, juist als je dit gaat doen en het wordt gecomposteerd, ga je het vermeerderen.
07-06-18 07:04
Score: -2
Anita zegt: spacer
En hoe zit het met de bijen en de vogels is dit niet schadelijk voor hun.
07-06-18 10:52
Score: 0
Mook zegt: spacer
Kunt u een duidelijker foto tonen van de duizendknoop
08-06-18 09:02
Score: 0
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie