Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 01:58:00 Incident (aanrijding Wild) N302 Li - Knardijk Harderwijk Prio Eenheid | Politie Gelderland Noord Oost (BOA /...
dinsdag 14 juli 2020

Archief

Zes jaar celstraf geëist tegen man die schot loste op zijn vader in loods Ermelo

Gemaakt: Vrijdag, 14 februari 2020 15:51

ERMELO - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een 37-jarige man uit Nunspeet. De man wordt onder meer verdacht van het neerschieten van zijn 63-jarige vader met een vuurwapen. Dat gebeurde op 18 april vorig jaar in een loods in Ermelo.

 

Daar bevonden zich een zogenoemde reactieketel van duizend liter, meters, apparatuur zoals een digitale weegschaal, gelaatsmaskers met filters en grote hoeveelheden jerrycans. Daarnaast werden er diverse precursoren ontdekt (azijnzuur, azijnzuuranhydride en MAPA), stoffen die gebruikt worden bij de productie van heroïne, amfetamine en metamfetamine. Er werd ook een grote verborgen ruimte aangetroffen met aanwijzingen voor sporen van MDMA (amfetamine).

 

Een conflict over geld zou ten grondslag liggen aan het schietincident in de loods. Volgens de officier komt de man op 18 april in een zeer boze bui naar de loods, waar hij de confrontatie met zijn vader aangaat. De beide mannen maken ruzie, waarna de 37-jarige vermoedelijk meerdere schoten lost. Eén kogel raakt zijn vader: de 63-jarige man loopt een schotwond aan zijn been op. Uit onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk ook een worsteling in de loods heeft plaatsgevonden. Als de politie na het schietincident bij de loods aankomt, wordt het drugslab in de loods ontdekt.

 

De 63-jarige man verklaart later dat hij zelfmoord heeft geprobeerd te plegen en dat zijn zoon dat voorkomen heeft. De officier van justitie vindt dit scenario ongeloofwaardig. Volgens hem kan uit bewijsmiddelen worden afgeleid dat de 37-jarige man opzettelijk heeft geschoten.

 

De officier van justitie acht poging doodslag wettig en overtuigend bewezen. "Door met een scherp vuurwapen meermalen te schieten in een betrekkelijk kleine ruimte waarin het slachtoffer zich ook bevonden moet hebben, heeft verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans op dodelijk letsel aanvaard." Ook acht het OM wapenbezit en het bezit van vals geld wettig en overtuigend bewezen voor de 37-jarige.

 

Beide mannen worden ook verdacht van voorbereidingshandelingen voor het bereiden van harddrugs. De 63-jarige man hoorde daarom vandaag een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen.

 

De rechtbank in Zutphen doet op 5 maart uitspraak.

Man uit Ermelo krijgt zeven jaar cel voor doden echtgenote

Gemaakt: Vrijdag, 14 februari 2020 16:41

ZUTPHEN / ERMELO - Een 61-jarige man uit Ermelo is vrijdag veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor het doden van zijn echtgenote.


De man bracht op 11 september 2019 zijn vrouw om het leven door haar te wurgen. Dat vond plaats in hun woning. De rechtbank sprak de man vrij van moord, omdat uit niets blijkt dat de man planmatig heeft gehandeld. Wel is hij veroordeeld voor doodslag.

 

Lager dan eis
De officier van justitie had 11 jaar cel geëist. De straf valt lager uit omdat de man zich meewerkend heeft opgesteld tijdens het politieonderzoek, berouw toont en verantwoordelijkheid voor zijn daad neemt.

 

Bovendien is niet gebleken dat de man eerder geweld gebruikte en de kan dat hij weer gewelddadig gedrag toont is volgens deskundigen laag.

Vrachtwagen met lekke band op de A28 bij Harderwijk

Gemaakt: Vrijdag, 14 februari 2020 18:43

HARDERWIJK - Op de A28 van Nunspeet richting Harderwijk staat op de vluchtstrook een vrachtwagen met een lekke band. Rijkswaterstaat zorgt voor de beveiliging van het voertuig.

 

De bandenservice is aanrijdend. Voor zover bekend zorgt de vrachtwagen op de vluchtstrook niet voor extra file.

 

Update

Het duurde te lang voordat de bandenservice ter plaatse zou zijn. De chauffeur is uiteindelijk langzaam doorgereden naar een veilige plaats.

Het Rode Kruis afdeling Harderwijk biedt herhalingslessen en een nieuwe cursus EHBO aan

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 10:29

HARDERWIJK - Wilt U Eerste Hulp kunnen bieden? Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje. Thuis, op het werk of zomaar op straat. Het kan zomaar gebeuren, een heleboel mensen zijn van goede wil maar vaak ontbreekt de kennis om adequaat te handelen. Juist een goede eerste hulpverlening kan een wereld van verschil maken voor het slachtoffer en erger voorkomen. En daar draait het om bij EHBO. Dit is ook de reden dat veel zorgverzekeraars de kosten van een EHBO cursus geheel of gedeeltelijk vergoeden.

 

Gedurende 8 lesavonden van 2 1/2 uur worden diverse ongevallen besproken en leert u op de juiste manier te handelen. De cursus wordt afgesloten met een Rode Kruis European First Aid certificaat. Dit certificaat is twee jaar geldig. Om de geldigheidsduur na twee jaar te kunnen verlengen, is het raadzaam herhalingslessen te volgen. Tijdens deze lessen worden bepaalde onderwerpen herhaald en kunt u aantonen nog steeds een kundige eerstehulpverlener te zijn.

 

Locatie: Kazerne voor Brandweer en Rode Kruis, Maltezerlaan 3 te Harderwijk. De cursus vindt plaats op 8 woensdagavonden en duurt van 19.30 – 22 uur. Op 24 maart start de eerstvolgende cursus. De minimumleeftijd om deel te nemen is 16 jaar.

 

Voor informatie over de EHBO-cursus en eventuele aanmelding kunt u contact opnemen met tel. 06-81271740 of [email protected] Aanmelden kan via deze link. https://shop.rodekruis.nl/cursus-uitgebreide-eerste-hulp#zoekfilter-locatie Lukt dit niet, dan graag een mail sturen.

 

Het maximale aantal deelnemers voor een cursus is 12 personen. Wij verzorgen ook herhalingslessen uitgebreide EHBO op 3, 10 en 17 maart. Voor informatie zie hierboven en aanmelden kan via deze link https://shop.rodekruis.nl/herhalingscursus-uitgebreide-ehbo-h Met een geldig EHBO diploma kun je vrijwilliger Evenementenhulp worden. Er is een grote vraag voor hulpverlening in Harderwijk en omgeving, dus zijn er altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Belangstelling? Bel 06-81271740.

Vragen en antwoorden over onderzoek bombrieven

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 16:34

NEDERLAND - Naar aanleiding van de afpersingsbrieven met snelontvlambare inhoud is de politie een uitgebreid onderzoek gestart. In het rechercheonderzoek, dat wordt geleid door de eenheid Amsterdam, is door het Openbaar Ministerie een beloning van 15 duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak. Voor meer informatie en uitleg over het rechercheonderzoek heeft de politie onderstaande Q & A opgesteld. Heeft u tips voor de recherche? Kijk dan onderaan deze pagina voor contactgegevens.


Wat speelt er?
Vanaf eind 2019 zijn tien bedrijven uit het hele land op verschillende momenten doelwit geworden van afpersingsbrieven en/of hebben brieven met een ontbrandende inhoud ontvangen. Enkele van deze brieven zijn tot ontbranding gekomen. Daarbij is gelukkig niemand gewond geraakt, maar de betrokkenen zijn logischerwijs erg geschrokken.

 

Wat staat er in de afpersingsbrieven?
In de afpersingsbrieven wordt van de geadresseerde bitcoins geëist. Wanneer daar niet aan wordt voldaan, wordt gedreigd met nare gevolgen.

 

Hoe gevaarlijk zijn de brieven met ontbrandende inhoud?
Gelukkig is er tot dusverre niemand daadwerkelijk gewond geraakt door de brieven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de enveloppen en stelt dat het mogelijk was geweest dat de opener van de envelop serieuze brandwonden zou hebben opgelopen.

 

Loop ik gevaar?
De afpersingsbrieven zijn vooralsnog enkel gericht aan tien bedrijven. De politie heeft nauw contact met de afgeperste bedrijven en heeft hen een duidelijk handelingsperspectief gegeven. Ook met postbezorgende bedrijven is nauw contact en een handelingsperspectief gegeven.

 

Hoe herken ik een enveloppe van de afperser?
De afpersingsbrieven en brieven met ontbrandende inhoud zijn vooralsnog verstuurd in witte enveloppen. De enveloppen zijn gefrankeerd met twee postzegels. Het adreslabel is geprint en de enveloppen worden uit naam van het CIB of een afzender met een fictieve naam verstuurd. In de enveloppe is een duidelijke verdikking voelbaar. Zie ook onderstaande foto's. Heeft u twijfels over een enveloppe die u heeft ontvangen? Controleer dan de afzender, neem indien mogelijk contact op met de afzender of er een brief is verstuurd. Indien u de situatie niet vertrouwt, kunt u te allen tijde contact zoeken met de politie.

 

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een verdachte brief heb ontvangen?
Blijf bij twijfel van de enveloppe af en creëer afstand. Maak een inschatting of de enveloppe voldoet aan de bovenstaande kenmerken. Kijk naar de afzender en probeer te achterhalen of de afzender een bestaand bedrijf is en probeer contact te zoeken met de afzender of er daadwerkelijk iets naar u is verzonden. Is dat niet het geval en vertoont het poststuk verdachte kenmerken? Alarmeer dan de politie.

 

Hoe staat het rechercheonderzoek ervoor?
De politie heeft vanaf het eerste afpersingssignaal de zaak zeer serieus opgepakt. Het onderzoek staat onder leiding van de recherche van de eenheid Amsterdam. Daar werkt een Team Grootschalige Opsporing aan de zaak. Zij worden ondersteund door experts van de Forensische Opsporing en politiepsychologen, maar ook door externe experts op het gebied van taal, papier en cryptomunten.

 

Hoe ziet het rechercheonderzoek eruit?
In een afpersingsonderzoek zoals momenteel gaande is, wordt uiteraard alles uit de kast gehaald om de afperser zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Daarbij wordt uiteraard sporenonderzoek gedaan op vingerafdrukken en aanwezigheid van dna-materiaal. Alle delen van de enveloppen en inhoud worden daarbij minutieus onderzocht met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarnaast wordt de expertise ingeschakeld van de meest uiteenlopende (externe) specialisten die meer duiding kunnen geven over de achtergrond van de afperser.

 

Is er een beloning uitgeloofd?
Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 15 duizend euro voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de verdachte(n).

 

Weet de politie al wie achter de afpersing zit?
Nee, het onderzoek is in volle gang, waarbij alle registers worden opengetrokken. Er hebben nog geen aanhoudingen plaatsgevonden.

 

Ik heb een tip voor het onderzoeksteam
De recherche komt graag in contact met mensen die meer informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek. U kunt daarvoor contact opnemen met 0900-8844, met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of Team Criminele Inlichtingen 079-3458 999.

Afpersingsbrieven vanavond in uitzending Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 18:00

NEDERLAND - Als een medewerker van een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam op woensdagochtend 12 februari een postpakket opent, ontploft het pakket. In de begeleidende afpersingsbrief wordt betaling van bitcoins geëist. De politie vraagt in Opsporing Verzocht het publiek om tips in deze en andere zaken.


Bij de ontbranding van de brief raakt niemand gewond. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brief past in de reeks eerder verstuurde bombrieven, die op verschillende locaties in het land zijn aangetroffen. Ook de brief in Kerkrade van eerder die ochtend maakt deel uit van het onderzoek.

 

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 18 februari vanaf 20.35 uur op NPO 1. De herhaling is woensdag 19 februari om 11.55 uur te zien op NPO 2.

 

Zie ook:

Gemeente Putten peilt belangstelling voor ‘boevenverklikker’ om auto-inbraken te voorkomen

Gemaakt: Woensdag, 19 februari 2020 17:34

PUTTEN - In 2019 werd er in Putten bijna 50 keer iets uit een auto gestolen. Om auto-inbraken te voorkomen promoot en inventariseert de gemeente Putten de interesse voor de zogenaamde 'boevenverklikker' voor particuliere auto-eigenaren.

 

De gemeente Putten sluit hiermee aan bij een initiatief van de gemeente Barneveld. Na een succesvolle proef in Barneveld, bundelen de gemeenten Barneveld en Putten straks de uitkomsten van de inventarisatie. Want hoe meer belangstelling er is, hoe scherper de prijs voor de consument kan worden.

 

Maak uw interesse kenbaar

Heeft u belangstelling voor een boevenverklikker? Vul uw gegevens dan in op de website www.inbraaksensor.nl. Voor alle duidelijkheid: dit is alleen een inventarisatie om te zien hoeveel auto-eigenaren interesse hebben. Het verplicht u tot niets. Het is aan u of u in de toekomst wel of niet tot aanschaf overgaat. Naar verwachting gaat de boevenverklikker tussen de € 100,00 en € 200,00 kosten.

 

Wat is een boevenverklikker?

Een boevenverklikker is een anti-inbraaksensor dat wordt gebruikt om auto-inbraken te voorkomen. Het gaat om een compact apparaatje dat (uit het zicht) in de auto ligt. Deze sensor geeft een signaal af op het moment dat er beweging in/van de auto waarneembaar is. Dit signaal komt binnen op de telefoon van de eigenaar van de auto. Die kan vervolgens actie ondernemen of de politie bellen.

Bestelbus vliegt uit de bocht in Putten

Gemaakt: Woensdag, 19 februari 2020 22:18

PUTTEN - Op de kruising van de Sprielderweg met de Krachtighuizerweg in Putten is woensdagavond 19 februari omstreeks 21:50 een bestelbusje uit de bocht gevlogen.

 

De 34-jarige bestuurder uit Putten werd ter plaatse door het ambulancepersoneel nagekeken op eventuele verwondingen. De man had wat uit te leggen aan de politie aangezien er een aangebroken fles Whisky naar buiten viel toen een agent de deur van de bijrijdersstoel opende.

Automobilist uit Putten ontdekt miauwend katje onder motorkap

Gemaakt: Donderdag, 20 februari 2020 19:24

PUTTEN - Donderdagmiddag kreeg Dierenambulance Putten-Barneveld een melding van mensen uit Putten. Ze wilden met hun auto weg en hoorden onder het rijden gemiauw. Gestopt en er bleek een kat onder de motorkap te zitten.

 

De dierenambulance werd gebeld maar ondertussen probeerden de mensen zelf ook om de kat eruit te krijgen en dat lukte. Hij zat op de arm van degene die hem eruit gehaald had en sprong eraf onder een andere auto. Ondertussen waren medewerkers van de dierenambulance ter plaatse en moesten plat op onze buik om de kat eruit te halen. Uiteindelijk gelukt en gauw in de bench.

 

De kat had gelukkig een chip en was goed geregistreerd en zo kon de kat weer naar de eigenaar.

 

Dierenambulance Putten Barneveld

Dierenambulance Putten Barneveld is werkzaam in de plaatsen Terschuur, Zwartebroek, Barneveld, Voorthuizen, Stroe, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Garderen en Putten. Wilt u een melding doen? Bel dan 06 – 55 79 78 50.

 

De Dierenambulance is een vrijwilligersorganisatie en is onder andere afhankelijk van giften en donaties. Donateur worden?

Drugsafval aangetroffen op het Nulderpad in Zeewolde

Gemaakt: Vrijdag, 21 februari 2020 15:58

ZEEWOLDE - Vrijdag 21 februari 2020 troffen agenten drugsafval aan op het Nulderpad in Zeewolde. Vervelend voor Staatsbosbeheer Flevoland (en de belastingbetaler) omdat zij de kosten moeten dragen voor het opruimen hiervan.

 

Heeft u misschien iets gezien ? Bij elke verdachte situatie vraagt de politie om 112 te bellen. Vermeld dan ook altijd zoveel mogelijk informatie. Denk daarbij aan:

-Kentekens
-Signalementen
-Merk/type/kleur voertuig

Politie onderzoekt mogelijk verband tussen woningovervallen Ermelo, Hierden en Vierhouten

Gemaakt: Zaterdag, 22 februari 2020 17:31

ERMELO / HIERDEN / VIERHOUTEN - In het onderzoek naar de overval op een woning aan de Julianalaan in Ermelo op 8 februari, onderzoekt de politie of er een verband is met eerdere overvallen in Hierden op 23 januari en Vierhouten in maart vorig jaar. In verband met nieuwe informatie doet de politie nogmaals een getuigenoproep in deze zaken.

 

In het onderzoek zijn nog geen aanhoudingen verricht, maar op basis van het onderzoek tot dusver vermoedt de recherche dat het om jonge mannen gaat. Een van hen zou opvallend, halflang rasta-haar hebben.

 

Maskers
Al eerder werd bekend gemaakt dat de daders bij de overval in Vierhouten maskers droegen. In het programma Opsporing Verzocht werden de maskers getoond, maar inmiddels blijkt dat het waarschijnlijk om andere maskers gaat dan destijds zijn laten zien. De recherche vermoedt dat de daders soortgelijke maskers droegen als op onderstaande afbeelding.

 

Heeft u meer informatie?
Als u informatie heeft over de overvallen of overvallers dan komt de politie graag met u in contact. Ook als u iemand kent die witte maskers heeft of had, met name in combinatie met een rasta-kapsel, kan u het onderzoek mogelijk verder helpen.

 

Maskers als deze zijn – zeker in deze periode rondom carnaval - veel in omloop en daarom benadrukt het team dat niet zomaar iedereen die over zo´n masker beschikt, kan worden aangehouden. Uiteraard wordt er eerst goed onderzoek gedaan om te bekijken of er verdenkingen tegen iemand bestaan.

 

Ook als u twijfelt of uw informatie belangrijk is, wil het onderzoeksteam graag met u praten. Alle informatie kan het onderzoek verder helpen. U kunt telefonisch contact opnemen via 0900-8844. Spreekt u liever anoniem, bel dan 0800-7000.

Woningbrand aan de Molitorstraat in Putten blijkt schoorsteenbrand

Gemaakt: Zondag, 23 februari 2020 04:07

PUTTEN - Op zaterdag 22 februari net voor middernacht werd de brandweer van Putten opgeroepen voor een woningbrand aan de Molitorstraat. Bij aankomst van de brandweer was er enige rook ontwikkeling en bleek het al snel te gaan om een schoorsteenbrand.

 

De brandweer heeft via het dak de brand in de schoorsteen geblust. Er was mogelijk ook nog wat smeuling in het dak zelf. Hiervoor heeft de brandweer een klein stuk van het dak open gemaakt en in het dak met water het dak gekoeld. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

Losgewaaide dakpannen van dak gehaald in centrum Harderwijk

Gemaakt: Zondag, 23 februari 2020 17:31

HARDERWIJK - Zondagmiddag 23 februari rond 15.45 uur zijn er door de storm dakpannen van een woning aan de Donkerstraat in Harderwijk los gekomen.

 

Met behulp van een hoogwerker heeft de brandweer de losliggende pannen verwijderd. Een aantal pannen waren in de winkelstraat gevallen dit zorgde voor een gevaarlijk situatie.

Maximumsnelheid omlaag, ook voor hulpdiensten

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 19:12

NEDERLAND - Op 16 maart daalt de maximum snelheid op snelwegen overdag naar 100 km/u gaat. Hiermee daalt ook de maximum snelheid voor hulpdiensten. Die ligt met zwaailicht en sirene namelijk op 40 km/u boven de limiet voor het andere verkeer.

 

Nu mogen hulpdiensten nog maximaal 170 km/u rijden. Dit gebeurt niet vaak maar bij een reanimatie telt elke seconde. 

 

Wat is jouw mening? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Cursus Reanimatie en AED in Harderwijk en Ermelo

Gemaakt: Zaterdag, 29 februari 2020 13:11

HARDERWIJK / ERMELO - Reanimeren is iets dat iedereen kan leren. In deze cursus leert u hoe u iemand met een circulatiestoornis (hartstilstand) op de best mogelijke manier kunt helpen. Met de vaardigheden die tijdens deze cursus worden geleerd kunt u de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk vergroten.

 

De instructeur leert u een aantal stappen die u moet doorlopen wanneer u geconfronteerd wordt met een slachtoffer van een circulatiestoornis (hartstilstand). U leert het slachtoffer te beademen en borstcompressie (hartmassage) te geven en een AED te gebruiken. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Met behulp van de AED kunt u het hart van het slachtoffer een kleine elektrische schok geven. Deze schok helpt het hart mogelijk weer op gang. Met behulp van de AED geeft u het slachtoffer een nog grotere kans te overleven.

 

Onder leiding van een gediplomeerd instructeur worden de lessen gegeven in de “Kazerne voor Brandweer en Rode Kruis” in Harderwijk en “De Baanveger” in Ermelo. De kosten zijn € 55,00 voor de Basiscursus (4 uur) en € 40,00 voor de herhalingsles (2 uur). Het diploma is 2 jaar geldig. Per cursus max. 6 deelnemers en minimaal 4 deelnemers. Ga naar: https://shop.rodekruis.nl/cursus-reanimatie-en-aed om je aan te melden voor de Basiscursus. Ga naar: https://shop.rodekruis.nl/cursus-reanimatie-en-aed-h om je aan te melden voor de herhalingslessen. Meer informatie nodig: mail [email protected] of bel 06-81271740

Schuur in Hierden verwoest door uitslaande brand

Gemaakt: Zondag, 01 maart 2020 16:13

HIERDEN - Bij een brand aan de Duinweg in Hierden is zondagmiddag een schuur in vlammen op gegaan. De brandweer kwam met meerdere voertuigen ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de schuur van hout, met rietenkap als verloren moest worden beschouwd. Bij aankomst stond de schuur namelijk al volledig in brand.

 

De brand brak aan het begin van de middag uit in de schuur. De schuur van 10 bij 5 stond bij aankomst van de brandweer dus al in lichterlaaie. De brandweer zette in op behoud van een naastgelegen gebouw, dit lukte ook. De brandweer had het vuur na enige tijd onder controle. Met behulp van een kraan werd de restanten van de schuur die inmiddels was ingestort uit elkaar getrokken zodat deze konden worden afgeblust.

 

De oorzaak van de brand is onbekend.

Politie schiet op automobilist tijdens achtervolging in Dronten

Gemaakt: Maandag, 02 maart 2020 18:04

DRONTEN - Op vrijdagavond 28 februari was de politie genoodzaakt te schieten op een automobilist die weigerde te stoppen en mee te werken aan zijn aanhouding.

 

Tegen middernacht zagen surveillerende agenten een automobilist op de Te Veenweg Zuid in Eemnes rijden die de agenten wilden controleren. Na een stopteken ging de automobilist er vandoor, en volgde een lange achtervolging – via onder andere de A27 - tot Dronten. Hierbij is hij uiteindelijk op een doodlopende straat bij een terrein aan de Eskimolaan in Dronten gestopt.

 

Agenten gaven het bevel dat hij uit de auto moest komen. Daarop begon de man met zijn auto te keren en reed op de agenten in. Daarop losten collega's waarschuwingsschoten en werden de autobanden lek geschoten.

 

De 31-jarige verdachte uit Hilversum bleef ondanks deze situatie stukjes heen en weer rijden, maar kon geen kant op. Intussen werd het arrestatieteam ingeschakeld die uiteindelijk de man wist aan te houden. Bij de man is een bloedproef afgenomen voor onderzoek naar drugs- en alcoholgebruik en zijn rijbewijs wordt ingevorderd. Hij is na verhoor heengezonden in afwachting van behandeling van de zaak bij het Openbaar Ministerie.

Kitten rijdt met vrachtwagen mee van Barneveld naar Harderwijk

Gemaakt: Maandag, 02 maart 2020 18:12

BARNEVELD / HARDERWIJK - Twee weken geleden kreeg Dierenambulance Putten-Barneveld een melding van een kitten gevonden op het Industrieterrein van Harderwijk. Gisteren reageerde iemand via de website van Amivedi waar het kitten als gevonden opstond. Het kitten bleek met een vrachtauto meegereden te zijn van Barneveld naar Harderwijk. Dat was niet de eerste keer want hij had het al eerder gedaan bij de eigenaar zelf. Dus nu maar gauw laten chippen. Eind goed al goed!

 

De Dierenambulance is een vrijwilligersorganisatie en is onder andere afhankelijk van giften en donaties. Donateur worden?

Automobilist op de N302 bij Uddel belandt op de verkeerde weghelft

Gemaakt: Dinsdag, 03 maart 2020 10:21

UDDEL - Op de Kootwijkerweg (N302) bij Uddel stond het verkeer dinsdagochtend in beide richtingen vast door een ongeval. Ook op de A1 richting Amersfoort ontstond file.


Een automobilist belandde op de verkeerde weghelft en kwam daar in botsing met een bestelbus. Vervolgens klapte een andere bestelwagen op de personenauto. Hoewel alle drie de voertuigen zwaar beschadigd raakten, kwamen de inzittenden met de schrik vrij.

 

Vanwege de bergingswerkzaamheden was de weg deels afgesloten. In beide richtingen leverde dat file op.

Meisje op fiets gewond bij aanrijding in Putten

Gemaakt: Woensdag, 04 maart 2020 16:23

PUTTEN - Op de kruising van de Mennestraat en de Rietgangstraat in Putten heeft woensdagmiddag 4 maart een aanrijding tussen een personenauto en een fietser plaatsgevonden.

 

Het meisje van rond de 14 jaar kwam vanaf de Mennestraat en zag waarschijnlijk de personenauto komende vanaf de Rietgangstraat over het hoofd. Het meisje is na controle ter plaatse per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De kruising staat plaatselijk bekend als onoverzichtelijk.

Grote zoekactie na aantreffen kinderfiets in Zeewolde

Gemaakt: Woensdag, 04 maart 2020 20:43

ZEEWOLDE - Woensdagavond 4 maart rond 20.00 uur is een grote zoekactie op touw gezet bij het water aan de Zeilmaker in Zeewolde.

 

De hulpdiensten werden uit voorzorg groots ingezet, inclusief het traumateam. Politie heeft een burgernet-melding uitgedaan en vraagt de eigenaar van een Loeki booster kinderfiets met wit zadel, zwarte punt, zwart frame, witte spatborden en groen/zilveren tekening erop zich te melden.

Koeien gered bij schuurbrand in buitengebied van Dronten

Gemaakt: Vrijdag, 06 maart 2020 10:14

DRONTEN - Op vrijdagochtend 6 maart is de brandweer met meerdere voertuigen uitgerukt voor een schuurbrand op een boerenerf aan de Rendierweg in het buitengebied van Dronten.

 

Al snel na de melding, omstreeks 07:00 uur, werd er opgeschaald naar 'middelbrand'. In een kapschuur was sprake van flinke broei in een grote stapel hooi. Dit zorgde voor veel rookontwikkeling.

 

In dezelfde ruimte van de brand verbleven een onbekend aantal koeien. De dieren werden door de boer en hulpverleners snel naar een andere schuur op het erf gebracht. Allen bleven ongedeerd, aldus de brandweer.

 

De brandweer zette twee blusvoertuigen in. Tevens werden er een verreiker en een shovel ingeroepen om het hooi uit elkaar te halen en naar buiten te brengen. De inzet vergde veel tijd, de brandweer was rond het middaguur weer op de kazerne.

Brandweer rukt uit naar woning in centrum Harderwijk

Gemaakt: Vrijdag, 06 maart 2020 15:58

HARDERWIJK - Vrijdagmorgen 6 maart rond 9.50 uur is brand ontstaan in een woning aan de Bruggestraat in Harderwijk.

 

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is niet bekend. De brandweer had de situatie snel onder controle.

Politie Harderwijk waarschuwt voor gebakken sponzen in de wijk Stadsdennen

Gemaakt: Vrijdag, 06 maart 2020 17:06

HARDERWIJK - In de wijk Stadsdennen zijn vrijdagmiddag gebakken sponzen aangetroffen. Hou uw hond dus in de gaten/aan de lijn en deel dit bericht!

 

Of de 'gebakken spons' een gevalletje 'gebakken lucht' is, is niet helemaal zeker. Maar volgens dierenpraktijken zijn er genoeg andere redenen om op te letten tijdens het uitlaten. Huisdieren kunnen ziek worden wanneer zij zwerfvuil binnenkrijgen.

BART!-experiment: eenvoudig melden zonder bellen

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:23

NEDERLAND - Wat doe je als je een incident wilt melden in je wijk, zoals geluidsoverlast of problemen met hangjongeren? Daarvoor kun je in de toekomst BART! gebruiken, een meldingsplatform waarmee je met behulp van slimme techniek pijlsnel buren, gemeente en politie tegelijk op de hoogte brengt. De techniek achter BART! is nog in ontwikkeling en werd onlangs getest in een proeftuin in Den Haag. Op donderdag 5 maart zijn de laatste bevindingen gedeeld om te zien of het platform breder inzetbaar is.

 

social media
BART! staat voor Burger Alert Real Time . Het is een real time, digitaal meldingsplatform voor bewoners om verdachte situaties 24/7 te delen met politie, gemeente en andere BART! -gebruikers. De techniek achter BART! maakt gebruik van bestaande apps en sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp.


Bij overlast, verdachte situaties of sociale problemen geven bewoners via BART! een digitale waarschuwing aan elkaar, en indien nodig onderneemt de politie of de gemeente direct actie.

 

Verschil
Op dit moment zijn er al bewonersinitiatieven om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te vergroten, zoals de WhatsApp-buurtgroepen en buurtwachten. Wat is het verschil?


BART! gaat uit van een nieuwe technologie die werkt volgens algoritmes. Dit houdt in dat als een bewoner een bericht stuurt via BART! het systeem een bepaalde combinatie van woorden uit dat bericht herkent en er verband tussen legt. Met behulp van slimme technologie worden deze online berichten automatisch geselecteerd en gestructureerd aangeboden aan het juiste loket bij gemeente of politie.


De melding van een bewoner wordt automatisch door het systeem doorgestuurd naar de instantie die erover gaat, zonder dat er een telefoontje aan te pas komt of dat een bericht eerst door iemand moet worden uitgelezen. Er komt dan een waarschuwing binnen bij de meldkamer waardoor een medewerker weet dat er op een bepaald adres wat aan de hand is.

 

Drempel
René Rosmolen werkt bij de meldkamer en heeft, als operationeel specialist, veel te maken met social media en innovatie. Over BART! zegt hij: 'Bij een verdacht incident is de drempel voor bewoners vaak te hoog om 112 te bellen. Het is dan eenvoudiger om even een berichtje te sturen naar de politie. Die online berichten komen vaak van jongeren die minder snel geneigd zijn om te bellen om iets te melden en vaker online zijn. Voor de politie zijn de online berichten gunstig. Het levert extra informatie op en er zijn meer bewoners die getuigen over hetzelfde incident. Daarnaast kun je sneller handelen omdat je meteen de locatiegegevens bij de hand hebt en precies kunt zien waar de melder zich bevindt.'

 

Filters
BART! is nog een experimenteel systeem. De eerste proeftuinen in Den Haag zijn gebruikt om het meldingsplatform uitgebreid te testen en in de toekomst verder te ontwikkelen, zodat het platform beter aansluit bij de behoefte van bewoners. 'Een bewoner kan met BART! zelf kiezen wanneer en op welke manier hij contact opneemt met de politie', vertelt de Haagse inspecteur wijkzorg politie Mart Spruijt. 'Dat werkt drempelverlagend, want een bewoner kan ons dan via meer verschillende kanalen bereiken, dan alleen via het huidige 0900-8844 nummer. Een ander voordeel is dat het systeem van BART! filters heeft, waardoor een bericht over een losse stoeptegel niet meer bij de politie binnenkomt maar automatisch naar de gemeente gaat. En als er een overlastmelding bij de politie binnenkomt hebben we meteen de locatiegegevens van bewoners, zodat we sneller kunnen ingrijpen.'

 

Moderator belangrijk
Uit de praktijkproef blijkt dat een goede moderator in een appgroep ook belangrijk is. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft als bewoner deelgenomen aan de praktijkproef van BART! Hij zegt daarover: 'Het systeem via sociale media is een mooie aanvulling in het contact met de politie. Dat kan naar mijn idee nog verder worden doorontwikkeld, zodat je bij een incident als bewoner ook real time aan de meldkamer een video kan laten zien of een spraakbericht kan doorgeven.'

 

Doorontwikkeling BART!
Op donderdag 5 maart werden de opgedane inzichten met BART! uit de praktijkproef Den Haag landelijk gedeeld met betrokken professionals. De resultaten kunnen nu worden uitgewerkt naar een daadwerkelijke aanpak in de praktijk. De input van de bewoners en betrokken professionals wordt daarbij meegenomen.BART! is een project waaraan de gemeente Den Haag, de politie, CGI, TNO, TU Delft en TIGNL samenwerken.

Motorcrosser gewond tijdens wedstrijd op circuit in Ermelo

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 17:23

ERMELO - Zaterdagmiddag 7 maart heeft een ongeval plaatsgevonden tijdens een wedstrijd bij MC Volgas aan de Drieërweg in Ermelo.

 

Een motorcrosser is tijdens een wedstrijd gewond geraakt. Het is onduidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. Een traumahelikopter was opgeroepen om het ambulancepersoneel te ondersteunen maar deze is even later afgemeld. De motorrijder is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

 

De wedstrijd heeft een tijd stil gelegen maar is even later toch hervat. Volgens Alarmeringen Harderwijk kwam de melding om 16:18 uur binnen bij de hulpdiensten.

Twintig teams uit Gelderland en Flevoland doen mee met ABWC wedstrijden in Harskamp

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 18:00

HARSKAMP - Bij de bedrijfsbrandweer van het Infanterie Schietkamp (ISK) in Harskamp zijn vandaag ABWC wedstrijden gehouden. Het militaire brandweerkorps bestaat dit jaar 25 jaar.

 

Op een TAS-HD en een 112 baan werden de wedstrijden gehouden. Twintig teams uit Gelderland en Flevoland deden mee aan de wedstrijden.

 

De ploegen op de HD baan kregen een brand inzet voor de kiezen. De ploeg op de 112 baan kreeg te maken met een heftruckbrand een beknelling onder een heftruck en een persoon die bekneld zat met zijn hand onder een machine.

 

De deelnemende ploegen TAS-HD zijn Dodewaard, Wageningen, Harderwijk 3, De Valk, Ermelo, Zutphen, Barneveld 1, Creil, Winterswijk en Elst.

 

Uitslag: 

Nr 1 korps Harderwijk gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Asperen (GLD) op 16 Mei

Nr 2 korps Dodewaard gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Asperen (GLD) op 16 Mei

Nr 3 korps Barneveld gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Vinkeveen (UT) op 16 Mei

De vrijwilligers van De Valk werden 5e. 

 

 

 

Deelnemende ploegen 112 baan zijn Emmeloord, Kootwijkerbroek 3, Gameren, Elspeet, Culemborg, Waardenburg, Elburg, Zetten 2, Buren en Asperen. 

 

Nr 1 gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Asperen (GLD) op 16 Mei

Nr 2 gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Scheemda (GR) op 9 Mei

Nr 3 gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Tjallebert (FR) op 16 Mei

De vermiste man uit Harderwijk is in goede gezondheid aangetroffen [update]

Gemaakt: Dinsdag, 10 maart 2020 16:20

MAANDAG - Sinds maandag 9 maart omstreeks 8.30 uur wordt vanuit Harderwijk een 25-jarige man vermist.

 

De man is blank en draagt een zwarte pet, groen/grijs bomberjack, zwarte broek, zwarte schoenen en rijdt op een rood/witte racefiets.

 

Update

De vermiste man in de omgeving van Harderwijk is in goede gezondheid aangetroffen.

Lange file op A28 door stilgevallen tankwagen bij Nijkerk

Gemaakt: Woensdag, 11 maart 2020 16:45

NIJKERK - Woensdagmiddag 11 maart rond 16.15 uur is tankwagen langs de Rijksweg A28 bij Nijkerk stil komen te staan.

 

De vrachtwagen zal door een berger weggesleept moeten worden en Rijkswaterstaat heeft in verband met de bergingswerkzaamheden een rijstrook gedeelte afgesloten. De A28 vanaf Amersfoort staat tot aan Nijkerk vast. Waarom de vrachtwagen met pech staat, is niet duidelijk.

Lege schappen in de supermarkten na coronamaatregelen

Gemaakt: Vrijdag, 13 maart 2020 16:11

NEDERLAND - In verschillende Nederlandse supermarkten waren vrijdagmorgen lege schappen te zien. Mensen zijn waarschijnlijk gaan hamsteren vanwege de extra coronamaatregelen die premier Mark Rutte donderdag aankondigde. Vooral houdbare etenswaren als conserven, pasta en afbakbroodjes vliegen de winkels uit. Ook toiletpapier en Paracetamol gaan hard.

 

Online

Bij Albert Heijn is het op dit moment niet mogelijk om online boodschappen te bestellen. De supermarkt vraag klanten om het later nog een keer te proberen. Jumbo heeft inmiddels een bestellimiet ingesteld.