Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 17:13:06 Aanrijding Letsel A28 Re,8 Harderwijk Prio Eenheid | Politie Noord en Oost-Gelderland (Infocode)
woensdag 20 november 2019

Archief

Lange file door autobrand op de A28 bij Ermelo

Gemaakt: Zaterdag, 15 juni 2019 17:12

ERMELO - Verkeer op de A28 tussen Zwolle en Amersfoort heeft zaterdagmiddag veel hinder gehad van een autobrand tussen de afrit Ermelo en Strand Nulde. Er ontstonden files in beide richtingen, die inmiddels zijn opgelost.

 

Door nog onbekende oorzaak vloog omstreeks 14:00 uur de auto in brand. De bestuurder kon de auto op de vluchtstrook zetten en bleef ongedeerd.

Uitslaande brand verwoest zolder van woning in Dronten

Gemaakt: Zondag, 16 juni 2019 16:34

DRONTEN - Een uitslaande brand heeft zondagochtend 16 juni de zolder van een rijtjeswoning aan De Killick in Dronten volledig verwoest. Het vuur brak even voor 07:45 uur uit. De vlammen sloegen bij aankomst van de hulpdiensten al uit de dakkapel op de woning.

 

De brandweer bestreed het vuur met ploegen uit Dronten en Biddinghuizen. Zij kregen hierbij assistentie van de hoogwerker uit Lelystad. De brand was snel onder controle en voor zover bekend bleef het beperkt tot één woning. Hoe de brand kon ontstaan, is nog onduidelijk. Er raakte niemand bij de brand gewond.

Twee briefjes van 50 euro weggenomen uit pinautomaat Jumbo Stadsweiden

Gemaakt: Zondag, 16 juni 2019 17:07

HARDERWIJK - Op vrijdag 14 juni zijn er bij Jumbo Stadsweiden twee briefjes van 50 euro weggenomen uit de pinautomaat. De eigenaar was ze vergeten en wil ze graag terug!

 

Het gaat om een vrouw en jonge jongen. Bent u diegene of kent u ze? Meld je dan op het politiebureau in Harderwijk. De politie doet onderzoek en heeft beelden.

Auto raakt van de weg in Ermelo en botst tegen boom

Gemaakt: Maandag, 17 juni 2019 17:39

ERMELO - De hulpdiensten zijn maandag 17 juni uitgerukt voor een ongeval op de Palmbosweg in Ermelo. Een automobilist is daar met zijn voertuig van de weg geraakt. De auto kwam tegen een boom tot stilstand.

 

Bij het ongeval is tenminste één persoon gewond geraakt. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Gewonden bij steekpartij op het AZC in Harderwijk

Gemaakt: Dinsdag, 18 juni 2019 00:44

HARDERWIJK - Op dinsdag 18 juni hield de politie een 23-jarige man uit Harderwijk aan. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een steekincident op een opvanglocatie voor asielzoekers aan de Graaf Ottolaan. Bij het incident raakten twee andere bewoners van de locatie, mannen van 22 en 31 jaar, ernstig gewond.


Rond middernacht kreeg de politie een melding van een steekincident op de opvanglocatie. Direct gingen hulpverleners ter plaatse. Nadat agenten de situatie veilig hadden verklaard, ging ambulancepersoneel het terrein op om hulp te verlenen. De drie betrokkenen werden naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte werd daar aan zijn verwondingen behandeld. Daarna hielden agenten hem in het ziekenhuis aan op verdenking van betrokkenheid bij het steekincident. Hij is ingesloten in het arrestantencentrum.

 

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd en wat de aanleiding is van het incident. De politie doet hier onderzoek naar. De politie heeft technisch onderzoek verricht op de opvanglocatie en getuigen en betrokkenen worden gehoord.

Brand in appartementencomplex Putten na blikseminslag

Gemaakt: Woensdag, 19 juni 2019 20:28

PUTTEN - Op woensdagavond 19 juni is de brandweer met spoed uitgerukt naar de Aaltsengoed in Putten. Er is brand ontstaan in het dak van een appartementengebouw. De brand is ontstaan door bliksem inslag.

 

De brandweer is druk bezig met het blussen van de brand.

Scooter aangereden door bestelbus in Putten

Gemaakt: Donderdag, 20 juni 2019 17:36

PUTTEN - Op donderdag 20 juni omstreeks 17:00 uur kreeg de politie een melding van een ongeval aan de Stationsstraat in Putten. Bij aankomst bleek het te gaan om aanrijding tussen een scooter en een bestelbus.

 

Omstanders hebben eerste hulp verleend aan de bestuurder van de scooter. Het slachtoffer is daarna door het ambulance personeel nagekeken en naar het ziekenhuis vervoerd.

Brandweer breekt deur open bij woningbrand aan de Julianalaan in Harderwijk

Gemaakt: Zaterdag, 22 juni 2019 18:57

HARDERWIJK - Op zaterdag 22 juni zijn de hulpdiensten uitgerukt voor een woningbrand aan de Julianalaan in Harderwijk. De brandweer rukte met twee wagens uit.

 

Door een onbekende oorzaak is er brand in een woning ontstaan. Dit zorgde voor een lichte rookontwikkeling. Er is niemand gewond geraakt bij de brand. Omdat er niemand thuis was heeft de brandweer de deur opgebroken.

Schipper slaat overboord, speedboot vaart zonder bestuurder over Veluwemeer

Gemaakt: Zondag, 23 juni 2019 03:47

HARDERWIJK / ELBURG - Zaterdagavond kreeg de waterpolitie een melding van een snelrondvarende speedboot zonder opvarende op het Veluwemeer. Door KNRM werd uiteindelijk de boot gestopt. Doordat de boot tegen de kant vaarde kon een lid van de KNRM in de boot springen op de Harderbosweg. Door agenten is later schipper aangetroffen die overboord was geslagen.

 

Uit onderzoek bleek deze schipper zonder dodemanskoord had gevaren, geen vaarbewijs had en te veel alcohol had genuttigd. Proces-verbaal wordt opgemaakt en verder onderzoek volgt.

Landelijk noodnummer 112 niet bereikbaar door telefoonstoring [update]

Gemaakt: Maandag, 24 juni 2019 17:22

NEDERLAND - Het noodnummer 112 is landelijk niet bereikbaar door een storing, wordt maandag gemeld. Ook het meldkamernummer van de politie (0900-8844) is niet bereikbaar.

 

In geval van nood word mensen geadviseerd direct naar de lokale brandweer kazerne te gaan. Ook wanneer iemand de politie of ambulance nodig heeft kan men zich melden aan de kazerne.

 

Een alternatief 112-nummer is 088-6628240. Ook is er een alternatief voor 0900-8844: 088-9659630.

 

Update:

De storing bij KPN is verholpen. Het alarmnummer 112 is weer bereikbaar.

Schuurbrand in Stadsweiden snel onder controle

Gemaakt: Zaterdag, 29 juni 2019 17:16

HARDERWIJK - Zaterdag 29 juni, omstreeks het middaguur, is er brand uitgebroken in een schuur aan de Zeggemeen in Harderwijk. Door snel optreden van de brandweer is erger voorkomen.

 

De oorzaak van de brand is onbekend. Niemand raakte bij de brand gewond.

Jongen (15) gaat bermbrand in Putten te lijf met brandblusser

Gemaakt: Zaterdag, 29 juni 2019 18:13

PUTTEN - Op zaterdag 29 juni is de brandweer met spoed uitgerukt naar de Halvinkhuizerweg in Putten. De berm langs de Halvinkhuizerweg is in brand gevlogen. De brand was ter hoogte van het voetbalveld.

 

Vanwege een voetbalwedstrijd tegen Feyenoord was het erg druk op het parkeerterrein. Een 15-jarige jongen is over het hek geklommen om te gaan blussen met een brandblusser. De brandweer heeft hierna alles na-geblust. Volgens een getuige waren jongeren aan het spelen met vuurwerk op de plek van de brand.

Meerdere ongevallen met motorrijders op de Veluwe

Gemaakt: Zondag, 30 juni 2019 21:16

PUTTEN / ERMELO - Op zondag 30 juni hebben meerdere ongevallen plaatsgevonden waarbij motorrijders betrokken waren.

 

Op de A28 bij Putten gingen een paar motorrijders onderuit. Op de N302 onder Ermelo reed een motorrijder achterop een personenauto. Gelukkig viel het letsel in de meeste gevallen mee. Wat schrammen en een vermoedelijk gebroken pols.

Alleen op pad? Zorg dat je identiteit geen zoektocht wordt

Gemaakt: Maandag, 01 juli 2019 17:26

REGIO - Na de onwel wording van een vrouw dit weekend, riep de politie mensen op om te helpen met het vaststellen van haar identiteit. Dit duurde bijna de hele dag, waarna ze de familie konden informeren. Dit incident maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat je identificeerbaar bent als je alleen op pad bent. In het belang van jezelf en je familie, maar ook voor het krijgen van de juiste medische zorg.


Wat kun je doen?
Op je mobiel kun je ICE nummers installeren. Dit betekent: In Case of Emergency. Via ICE weten hulpverleners zelfs bij een vergrendelde mobiel wie ze moeten bellen bij een noodgeval. Check bij je provider hoe je ICE kunt installeren. Ben je alleen onderweg zonder mobiel? Zorg dan in ieder geval dat je een identificatiebewijs bij je hebt.

 

ICE-nummer instellen op iOS

  • Open de applicatie Gezondheid.
  • Onderin vind je vier tabbladen. Ga naar het tabblad 'Medische ID'.
  • Maak een medische ID aan. Hier vul je zaken in als medische aandoeningen, allergieën en reacties, medicijngebruik, bloedgroep en aantekeningen. Als je verder naar beneden scrolt vind je de optie 'Voeg contactpersoon toe'. Hier selecteer je je noodcontact.

 

Zorg dat helemaal bovenin de optie 'Toon bij vergrendeling' is ingeschakeld. Als je klaar bent met het invoeren van je gegevens druk je op Gereed (rechts bovenin).

 

ICE-nummer instellen bij Android

  • Ga naar Contacten en selecteer Groepen. Hier vind je de optie 'ICE-contact bij nood'. Druk op de knop 'Contact toevoegen'.
  • Kies 'Contact noodgevallen'. Selecteer één van je bestaande contacten, of maak een nieuw contactpersoon aan. Deze persoon is nu ingesteld als noodcontact.

 

Een hulpverlener of omstander kan nu vanaf het vergrendelscherm contact met deze persoon opnemen. Hij of zij sleept het slot-icoontje omhoog en kiest voor 'Noodoproep'. Daar kunnen zij een noodnummer invoeren of ICE-contactpersoon selecteren.

 

Niet alle Android-toestellen beschikken over de ICE-functie. Heb jij zo'n smartphone? Dan kun je een beroep doen op één van de vele ICE-applicaties uit de Google Play Store, zowel gratis als betaald. De meeste hebben bovendien de mogelijkheid om aanvullende informatie op te nemen, bijvoorbeeld over medicijngebruik, allergieën, bloedgroep, sms versturen of donorcodicil.

Scan geen QR-code van onbekenden!

Gemaakt: Woensdag, 03 juli 2019 07:36

De Fraudehelpdesk heeft verschillende meldingen ontvangen van oplichting met gebruik van een QR-code. De gedupeerden zijn vaak grote geldbedragen kwijt.

 

In alle gevallen boden de melders iets te koop aan op internet, en een geïnteresseerde koper wilde graag de vraagprijs betalen. Hij zou afrekenen via zijn 'zakelijke rekening'. Daarvoor wilde hij wel het rekeningnummer van het latere slachtoffer hebben.

 

Vervolgens appte hij een QR-code, die de verkoper moest scannen om de betaling te bevestigen en het geld te kunnen ontvangen. Nadat deze dit had gedaan, bleek de oplichter volledige toegang te hebben tot de bankrekening van het slachtoffer. Zowel betaal- als spaarrekeningen konden worden geplunderd.

 

Alle melders waren klant bij dezelfde bank.

 

Heeft u iets dergelijks meegemaakt? Doe dan een melding bij de Fraudehelpdesk.

Storing bij Facebook en Instagram

Gemaakt: Woensdag, 03 juli 2019 16:23

Er is vanaf 15:52 uur een storing bij Facebook en Instagram. De foto's op Facebook en Instagram worden niet geladen. Ook ontvangen sommige WhatsApp-gebruikers geen berichten. De storing is wereldwijd.

 

De oorzaak van de storing is nog onduidelijk.

Phishing bericht ernstig verkeersongeval op Facebook

Gemaakt: Zaterdag, 06 juli 2019 16:32

NEDERLAND - Op Facebook gaan berichten rond waarin wordt gevraagd om slachtoffers van een zwaar verkeersongeval te identificeren. Om foto's van de slachtoffers en het ongeval te bekijken, wordt gevraagd om te klikken op een link. Let op! Dit soort berichten worden niet door de politie geplaatst. Wanneer je op de link klikt, wordt gevraagd om in te loggen waarna jouw inloggegevens van Facebook worden buitgemaakt.


Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze vorm van phishing?

  • Allereerst klik nooit zomaar op vreemde links.
  • Let daarnaast altijd goed op waar je inlogt met jouw inloggegevens van Facebook.
  • Wat wordt aangeraden is het instellen van tweestapsverificatie op Facebook en bij andere social media kanalen. Dit is een beveiligingsfunctie die, in aanvulling op je wachtwoord, helpt om je social media-account te beschermen.

Vermiste Loes uit Epe omgekomen door noodlottig ongeval

Gemaakt: Maandag, 08 juli 2019 01:03

NIJBROEK - Het lichaam dat zondagmiddag gevonden is in het buitengebied van Oene is van de vermiste Loes uit Epe . De politie gaat er vanuit dat ze door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. Een misdrijf wordt uitgesloten. Het onderzoek van de politie is hiermee afgesloten.

 

De jonge vrouw werd sinds zaterdagochtend vermist. Ze was voor het laatst gezien op een feestje aan de Deventerweg, waar ze rond 04.00 uur vertrok. Vrienden en omwonenden kwamen in actie en kamden de omgeving uit. De politie verzocht mensen op een gegeven moment zelfs niet meer naar het gebied te komen.

Politie doet onderzoek na aantreffen van lichaam in Ermelo [update]

Gemaakt: Maandag, 08 juli 2019 07:52

ERMELO - Op maandag 8 juli is in de omgeving van de Kolbaanweg in Ermelo een lichaam gevonden. De politie is op dit moment bezig met onderzoek. Op dit moment kunnen ze nog geen verder informatie geven. Het is niet bekend of het om een misdrijf gaat.

 

Update

De politie meldt om 09:30 uur dat het onderzoek naar de doodsoorzaak is afgerond. De forensisch arts heeft geconcludeerd dat er sprake is van een natuurlijk overlijden. Van een misdrijf of ongeval is geen sprake.

Loes uit Epe is verdronken nadat ze tegen boom fietste

Gemaakt: Maandag, 08 juli 2019 16:42

EPE - Gisteren was er heel veel aandacht voor de vermissing en het overlijden van een 18-jarig meisje uit Epe. Een ingrijpende zaak, waarbij veel mensen hun betrokkenheid hebben getoond. Omdat er nog meerdere vragen leven op social media, proberen we in dit bericht zo goed mogelijk uit te leggen wat er is gebeurd.


Op zaterdagmiddag kwam er bij de politie een melding binnen van de vermissing van het meisje. Na een feest op vrijdag was ze niet thuisgekomen. Er werd ingeschat dat het om een urgente zaak ging, dat betekent dat er ernstige zorgen over haar waren. Dezelfde dag nog werden mensen in de omgeving via Burgernet opgeroepen om uit te kijken naar het meisje. Ook achter de schermen deed de politie al onderzoek.

 

Zoektocht
Zondag werd die zoektocht geïntensiveerd. We hebben gezocht met onder andere speurhonden en een helikopter. Ook familie, bekenden en vrijwilligers hielpen mee met zoeken. In de middag werden het lichaam en de fiets van het meisje aangetroffen aan de Middendijk in Nijbroek. De politie werd meteen gebeld via 112.

 

Onderzoek
Agenten maakten meteen een plaats delict van de omgeving, een standaardprocedure in een zaak als deze. Dat betekent dat er niemand in de buurt mag komen en dat rechercheurs mogelijke sporen gaan vastleggen. Ook komt er een schouwarts om de doodsoorzaak vast te stellen. De politie heeft maar één keer de gelegenheid om sporen goed vast te leggen en zo vast te stellen of er sprake is van een misdrijf of niet. Aan het einde van de dag werd de conclusie getrokken dat er sprake is geweest van een noodlottig ongeval.

 

Uit het onderzoek is vast komen te staan dat er geen anderen betrokken zijn geweest bij de dood van het meisje. Uit respect voor nabestaanden gaat de politie normaal gesproken niet verder in op de toedracht, maar op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden doen ze dat nu wel. Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer met haar fiets tegen een boom is gereden, en daarna in een sloot terecht is gekomen en verdronken.

 

Burgemeester: 'Bedankt voor alle inzet'
De zaak heeft op veel mensen indruk gemaakt. Aan mensen die direct betrokken waren, is slachtofferhulp aangeboden. Burgemeester Van der Hoeve reageert: "Na een weekend vol onzekerheid heeft de familie het verschrikkelijke nieuws gekregen dat het lichaam van Loes gevonden is, na een noodlottig ongeval. Dit nieuws heeft mij en ook inwoners van onze gemeente diep geraakt. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden. Wij leven met hen mee en wensen hen veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke en verdrietige tijd. Ik wil de hulpdiensten en de vrijwilligers die een zoektocht zijn gestart bedanken voor al hun inzet en betrokkenheid."

Zwaar beschonken automobilist in Putten rolt uit auto tijdens blaastest

Gemaakt: Dinsdag, 09 juli 2019 00:58

PUTTEN - Enkele Puttenaren maken melding van een vermoedelijk zeer dronken man op de Gervenhof in Putten: vermoedelijk wil de man in een auto stappen en wegrijden. De politie is in de buurt en nét op het moment dat de Volkswagen Golf uit Polen de Engweg op rijdt krijgen de agenten zicht op de auto. De staat van dronkenschap lijkt dusdanig dat het gegeven stopteken niet wordt opgevolgd. Dan maar de politieauto ervoor zetten waarna de zaak onder controle is.

 

De bestuurder rolt uit de auto op het moment dat de blaastest uitgevoerd moet worden. Met moeite verschijnt de F, van FAIL, in het scherm.

 

De bestuurder is overgebracht naar bureau in Harderwijk voor de ademanalyse. De 41-jarige man uit Polen heeft geen vaste woon-of verblijfplaats in Nederland en dus wordt de dagvaarding direct opgemaakt en in persoon uitgereikt op het politiebureau Harderwijk.

 

In november 2019 zal de man zich bij de rechter moeten verantwoorden.

Traumahelikopter opgeroepen voor ongeval op de Eendenparkweg in Ermelo

Gemaakt: Woensdag, 10 juli 2019 19:33

ERMELO - Op woensdag 10 juli zijn de hulpdiensten rond 19:15 uur met spoed uitgerukt naar een aanrijding op de Eendenparkweg in Ermelo. Een scooter is door een onbekende oorzaak aangereden door een personenauto. Hierbij raakten twee opzittenden gewond. Vanwege de ernst van het letsel werd er ook een traumahelikopter uit Amsterdam ingevlogen.

 

Op de scooter met blauw kenteken zaten twee jonge vrouwen. Eén van de hen raakte door de aanrijding dusdanig gewond dat het slachtoffer met spoed per ambulance naar een ziekenhuis is vervoerd. De ander raakte lichtgewond maar is ook per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de auto kwam met de schrik vrij.

 

Beide voertuigen hebben forse schade opgelopen. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk. De weg is daarom afgesloten voor het verkeer.

Harderwijker verstopt gestolen zonnebrillen in zijn broekspijpen

Gemaakt: Vrijdag, 12 juli 2019 16:52

ERMELO / HARDERWIJK - Afgelopen week pleegde een man uit Harderwijk diefstal in het centrum van Ermelo: hij stal zonnebrillen ter waarde van ongeveer € 800,-.

 

Helaas voor de man werd hij herkend aan de hand van beeldmateriaal uit de benadeelde winkel. Agenten stonden al spoedig bij de man op de stoep.

 

De zonnebrillen lagen/zaten verstopt onder z'n bed in in z'n broekspijpen. De Harderwijker bekende de diefstal en mag zich voor de rechter verantwoorden.

Traumahelikopter landt in Biddinghuizen voor ernstig ongeval

Gemaakt: Vrijdag, 12 juli 2019 19:40

BIDDINGHUIZEN - Op vrijdag 12 juli heeft er omstreeks 18:45 uur een ernstig ongeval plaatsgevonden op de Swifterweg (N710), vlakbij de Botweg, net buiten Biddinghuizen.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte een personenauto van de weg, waarna het tegen twee bomen botste en tot stilstand kwam. De bestuurder raakte hierdoor gewond en bekneld in het voertuig. De brandweer heeft, in samenwerking met de ambulancedienst, het slachtoffer uit de benarde positie bevrijd. Hierna is de automobilist met spoed per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Ook het Mobiel Medisch Team kwam met een traumahelikopter ter plaatse om assistentie te verlenen.

 

De weg is tijdelijk afgesloten voor het verkeer. De politie doet onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeluk.

Onbekende haalt sleutels uit politiemotor; agent kan niet naar spoedmelding

Gemaakt: Zondag, 14 juli 2019 16:11

PUTTEN - Afgelopen nacht was er iemand zo flink om de sleutels uit een politiemotor te halen en mee te nemen. Dit gebeurde op het evenement Beachpull bij Strand Nulde. De agent stond naast zijn motor en was in gesprek met een burger.

 

Als gevolg van deze domme actie van een heel stoer persoon, kon de agent vervolgens niet met zijn motor naar een spoedmelding rijden, waar hij geografisch gezien op dat moment het dichtstbij was.

De politie wil degene die zo flink was vriendelijk verzoeken om zich te komen melden en de sleutel weer terug te geven. Zodat de politiemotor weer inzetbaar is voor datgene waar hij voor bedoeld is. Snel ter plaatse zijn bij nood bijvoorbeeld.

Gewonde bij aanrijding op kruising in Dronten

Gemaakt: Maandag, 15 juli 2019 18:53

DRONTEN - Op maandag 15 juli zijn de hulpdiensten rond 17:25 uur uitgerukt voor een ongeval op de Hondweg/Elburgerweg in Dronten. Een bestuurder wilde de weg op draaien en zag het andere voertuig over het hoofd waarna een aanrijding niet meer te voorkomen.

 

Een vrouw raakte gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Het verkeer had geen hinder en de auto wordt afgesleept door een berger. Het andere voertuig kon zelfstandig de weg vervolgen.

Reanimatieonderwijs voor scholieren Groevenbeek Putten

Gemaakt: Dinsdag, 16 juli 2019 17:02

PUTTEN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Putten heeft een incidentele subsidie van € 2.500,00 toegekend aan het project reanimatieonderwijs. Deze bijdrage maakt het reanimatieonderwijs op Christelijk College Groevenbeek in Putten mogelijk.

 

Investeren in jongeren en volksgezondheid

Vroegtijdig starten met reanimatie is van levensbelang bij een hartstilstand. Iedere minuut na het krijgen van een hartstilstand neemt de kans op overleven met 10 procent af. Gerbert Priem, wethouder Jeugdbeleid en Volksgezondheid: "Scholieren leren de kennis en vaardigheden om te reanimeren gemakkelijk aan. Jong geleerd is oud gedaan. Door scholieren te leren reanimeren, kan straks een hele generatie reanimeren."

 

Reanimatieonderwijs door eigen, opgeleide docenten

De scholieren krijgen na de zomervakantie van de eerste tot en met de vierde klas elk jaar 2 uur reanimatieonderwijs van eigen docenten. De inzet van eigen docenten is een belangrijk detail voor wethouder Priem: "Door binnen de school docenten op te leiden tot instructeurs wordt het reanimatieonderwijs geborgd." De docenten worden opgeleid tot instructeur door Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students) en krijgen jaarlijks een herhalingscursus. Priem vervolgt: "De ervaring leert dat scholen het reanimatieonderwijs na een periode van 4 jaar zelf opnemen in hun lesprogramma."

 

Betrokkenen

Betrokkenen bij het reanimatieproject zijn initiatiefnemer Rotaryclub Ermelo, Rabobank, Christelijk College Groevenbeek en de gemeente Putten. Deze partijen leveren elk een financiële bijdrage, zodat het project kan starten. Wethouder Priem: "Als gemeentebestuur willen we investeren in onze jeugd en hun ontwikkeling. Het reanimatieonderwijsproject sluit hier naadloos op aan".

421 Automobilisten rijden te hard bij snelheidscontrole op de Garderenseweg in Putten

Gemaakt: Woensdag, 17 juli 2019 15:55

PUTTEN - Maandag 15 juli is er weer gecontroleerd op snelheid op de Garderenseweg in Putten. Daarbij werden 2277 auto's gecontroleerd, waarvan er 1856 automobilisten niet harder dan 60 km per uur reden.

 

De overige 421 reden te hard, waarbij de hoogst gemeten snelheid 101 km per uur was.

1,2 miljoen slachtoffers van digitale criminaliteit

Gemaakt: Woensdag, 17 juli 2019 17:16

NEDERLAND - Aankoopfraude, stalking en identiteitsfraude. In 2018 waren ruim 1,2 miljoen mensen slachtoffer van deze en andere vormen van digitale criminaliteit. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar digitale veiligheid en criminaliteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


De politie werkte actief mee aan het onderzoek onder 38.000 personen. 'Voor een goede aanpak van digitale criminaliteit is een nauwkeurig beeld van wat er in de buitenwereld speelt onmisbaar', zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime. 'Daarbij gaat het niet alleen om het totaalbeeld aan incidenten, maar ook om de impact op slachtoffers en inzicht in het aangifte- en meldgedrag. Het helpt ons om te bepalen of we onze aandacht op de juiste dingen richten.' Lees hier meer over de uitkomsten van het CBS-onderzoek.

 

Betere informatiepositie
'Dit werkveld is relatief nieuw en ontwikkelt zich continu', vertelt Van der Plas. 'De inzichten die dit onderzoek oplevert, zijn een waardevolle aanvulling op onze informatiepositie. Die is voor een belangrijk deel gebaseerd op de aangiftes die worden gedaan. En dat doet lang niet iedereen, blijkt ook uit dit onderzoek. Het onderstreept dat we ons dus moeten blijven richten op het verlagen van de drempel en het verruimen van de mogelijkheden om aangifte te doen', vervolgt hij. 'Dat doen we bijvoorbeeld door internetaangifte voor veelvoorkomende vormen van digitale criminaliteit mogelijk te maken. Daar wordt nu hard aan gewerkt.'

 

Meer dan opsporen alleen
Het is voor het eerst dat het complexe thema van slachtofferschap van digitale criminaliteit onder burgers in brede zin is onderzocht. Zo is er ook gekeken naar de kennis van internetgebruikers op het gebied van hun digitale veiligheid en de maatregelen die zij zelf kunnen treffen. Ook op dat gebied valt er nog wel wat te winnen. 'De aanpak van digitale criminaliteit gaat verder dan opsporen alleen', legt Theo van der Plas uit. 'Andere interventies – zoals het verstoren van de criminele praktijken of preventie – zijn soms minstens zo effectief. Informatie over de omvang van fenomenen of de werkwijze van criminelen is nodig om maatregelen te kunnen nemen of anderen – zoals de internetgebruiker zelf – daartoe in staat te stellen. Een goed voorbeeld is de samenwerking met Marktplaats en de banken, in de strijd tegen phishing. Met elkaar moeten we het ook online veilig houden.'

Brand in motorcompartiment van bestelwagen aan de Sportlaan in Ermelo

Gemaakt: Zaterdag, 20 juli 2019 02:42

ERMELO - In de nacht van vrijdag op zaterdag 20 juli omstreeks 00:20 uur werd de brandweer opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Sportlaan in Ermelo.

 

Buurtbewoners roken een brandlucht en zagen dat er een bestelwagen in de brand stond. Ze hebben bij de eigenaar aangebeld die naar zijn wagen is gegaan hier bleek een de brand te woede in het motorcompartiment. Hij heeft zelf een blus poging gedaan. De brandweer is ter plaatse gekomen en heeft het na geblust. Door de snelle ingreep van de eigenaar is de schade beperkt gebleven. Hoe de brand is onstaan is tot nog toe onbekend.