Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) vr 08 april 2022, 19:40

Hoe zit het met de veiligheid van de inductiekookplaat?

Een van de nieuwste technologische ontwikkelingen in de keuken is de inductiekookplaat, een speciale kookplaatbrander. In plaats van een verwarmingsspiraal of een gasverwarmingselement voor energie te gebruiken, wordt magnetische energie overgedragen van de brander naar de pot, waardoor de pot opwarmt zonder de brander zelf op te warmen. Naast de onmiddellijke warmte, lagere energiekosten en de snelle en gemakkelijke reiniging, zijn er enkele voordelen die ze allemaal overtreffen: de vele veiligheidsvoorzieningen.

Vermindering van keukenbranden
Volgens het Amerikaanse National Fire Data Center vond 84 procent van alle brandgerelateerde sterfgevallen onder burgers in 2008 binnenshuis plaats. Daarvan begon 90 procent in de keuken. Het grootste veiligheidskenmerk van de inductiekookplaat is juist dat dit product het aantal branden dat wordt veroorzaakt door de kookplaatelementen tot nul zal verminderen. Dit komt omdat het element niet heet wordt, zodat niets dat op het element valt of wordt gemorst kan verbranden. De enige warmte zal zijn in de pot die op de inductiekookplaat staat.

Temperatuurregeling
Vetbranden veroorzaken de meeste keukenbranden. Wanneer olie in een pot oververhit raakt, kan deze een waterbestendig vuur veroorzaken. Met een inductiekookplaat is de temperatuurverandering onmiddellijk, dus wanneer het element wordt uitgeschakeld, is de verbindingsreactie onmiddellijk en wordt de pot niet langer verwarmd. Wanneer de pot wordt verwarmd, kan het fornuis worden ingesteld op een specifieke temperatuur, die nooit zal veranderen en die veel sneller wordt bereikt dan met een traditionele kookplaat. Zo kan de olie in de pan niet heter worden dan waarvoor de aansluiting is ingesteld en is het niet nodig om het element op max te zetten om de inhoud van de pan snel warm te krijgen. 

Koud om aan te raken
Als je druk in de keuken bent, is het heel gemakkelijk om per ongeluk een brander aan te raken, wat lichte tot ernstige brandwonden kan veroorzaken. Dit risico is vooral groot voor kinderen, die bij het fornuis kunnen reiken zonder de warmtebron te kunnen zien. Aangezien de elementen van de inductiekookplaat nooit heet worden, zal onbedoeld contact tijdens het koken geen letsel veroorzaken. Dit kun je bovendien nog meer voorkomen met behulp van een afdekplaat kookplaat

Kunststof gebruiksvoorwerpen
Met de inductiekookplaat smelt plastic keukengerei niet omdat het zich dicht bij een hoofdbron bevindt, zoals een gasvlam of een elektrische spoel. Omdat noch de kookplaat, noch de elementen ooit heet worden, kun je plastic of decoratieve gebruiksvoorwerpen gebruiken die een gevaar vormen bij gewone kookplaten. Ook bij een spatscherm keuken is dit dus mogelijk. 

Veiligheidsmaatregelen
Met zoveel goede dingen die de inductiekookplaat tot een onschatbare toepassing in de keuken maken, kan het moeilijk zijn om te onthouden dat er nog steeds veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. Waarschijnlijk is een van de grootste veiligheidsrisico’s van inductiekookplaten het verbranden van de pannen. Omdat de branders nooit heet worden, vergeet je gemakkelijk dat de potten zelf heet zijn en kun je ze aanraken of grijpen zonder handbescherming, wat niet fijn zal worden. Hier moet je dus zeker rekening mee houden als je een inductiekookplaat gebruikt.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Harderwijk

Volg ons

Volg ons