Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 20 januari 2023, 20:13

99 Joodse Harderwijkers herdacht met adoptie van hun namen

HARDERWIJK – Ter gelegenheid van de adoptie van 99 namen van Joodse Harderwijkers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de holocaust, is vanochtend een korte ceremonie gehouden bij Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De adoptie was een initiatief van Harderwijks raadslid Gerdien Morren, gesteund door de voltallige raad. In samenwerking tussen het Comité Herdenking Joodse Harderwijkers en de gemeente Harderwijk is de ceremonie tot stand gekomen.

De gemeente Harderwijk heeft de namen geadopteerd van de 99 Joden die in Harderwijk zijn geboren en/of woonden toen zij gedeporteerd werden.

De korte en eerbiedige ceremonie werd bijgewoond door 35 aanwezigen, waaronder bestuur en vrijwilligers van het comité, het raadslid, de burgemeester van Harderwijk en 4 leerlingen van het Morgen College en hun docent. Anton Daniëls van het Comité Herdenking Joodse Harderwijkers: “We vinden het heel bijzonder dat met zoveel zorgvuldigheid en eerbied aandacht wordt besteed aan de adoptie. Dat getuigt van respect voor de 99 Joodse Harderwijkers.”

De ceremonie bestond uit het voorlezen van de 99 namen – want pas als je naam niet meer wordt genoemd, ben je echt vergeten – en, volgens de Joodse traditie, het leggen van steentjes bij de betreffende namen in het monument. Het is een gebaar van eerbied en herinnering, opdat de Joden die omgekomen zijn in de holocaust nooit vergeten worden.

In de voormalig synagoge in Harderwijk wordt ook aandacht besteed aan de namenadoptie. Met een kunstwerk van Jeanette van der Meij in de voormalig synagoge blijven ook daar de 99 Joodse Harderwijkers in onze herinnering.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Harderwijk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Harderwijk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.