Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) do 21 juli 2022, 19:17

4 tips om muizen uit je auto te krijgen

Koude dagen en nachten zorgen ervoor dat knaagdieren, vooral muizen, warmte zoeken – vaak onder de motorkap van auto’s. Muizen in je auto zijn meer dan alleen hinderlijk, ze kunnen gevaarlijk zijn en voor schade zorgen waardoor je een claim in moet dienen bij de aanbieder van je autoverzekering. Hier zijn enkele tips om muizen en ander ongedierte uit je auto te houden.

Gebruik afschrikmiddelen

Er zijn meerdere verschillende fysieke en chemische afschrikmiddelen voor muizen die je kunt gebruiken om ze op afstand te houden. Kies uit het volgende:

  • Elektronisch afweermiddel: Een draadloos apparaat kan in je voertuig worden geplaatst en zendt een decibeltoon uit die muizen en ander ongedierte pijn doet, maar onhoorbaar is voor mensen.
  • Geurafstotende middelen (natuurlijke afschrikmiddelen voor muizen): Probeer cederhout, pepermuntolie of cayennepeper rond je auto te plaatsen. Muizen vermijden van nature deze afschrikmiddelen en ze zijn een humaner alternatief dan het gebruik van gif.
  • Muizenvallen: Muizenvallen zijn in principe een relatief snelle en schone manier om te voorkomen dat muizen je auto binnendringen. Plaats de vallen op de bovenkant van je banden, aangezien dit hoogstwaarschijnlijk hun toegangspunt tot je voertuig is.

Parkeer onder een afdak

Als je een garage of een ander voertuig-geschikt onderdak hebt, gebruik het dan. Hoewel eekhoorns, ratten en andere kleine dieren op het platteland gedijen, komen ze overal voor. Bespaar tijd en geld door de extra tijd te nemen om je auto op een beschutte plek te parkeren. Als je een garage hebt dan moet je hier dus zeker gebruik van maken, maar een carport kan ook handig zijn om te helpen bij het weghouden van de muizen uit je auto.

Controleer je auto en omgeving

Kijk regelmatig onder de motorkap van je voertuig. Muizennesten kunnen gemakkelijk worden opgespoord en verwijderd. Onderzoek ook de bedrading en mechanische systemen op tekenen van kauwen of rafelen. Scan bovendien de motor en oprit op lekken. Knaagdieren houden van de smaak van olie, benzine en andere autovloeistoffen, dergelijke lekken trekken ze aan. Lekkende vloeistof kan bladeren, afval en ander vuil op de rijbaan doen ontbranden. Daarnaast zijn lekkages gevaarlijk voor kinderen, huisdieren en het milieu. Als je beschadigde bedrading ziet of lekkage vermoedt, moet je de auto laten nakijken. Het is zelfs een goed idee om monteurs je automotor minstens jaarlijks te laten controleren op dergelijke schade.

Druk op de toeter

Toeter met je claxon voordat je de motor start. Als je sleutelhanger die functie heeft, kun je dat op afstand doen. Door harde geluiden te maken, verjaag je muizen in de auto, katten en andere dieren door ze weg te jagen. Natuurlijk is het belangrijk om niet overboord te gaan, anders maak je je buren van streek. Een paar toeters zijn voldoende. Wacht een paar extra seconden nadat je de claxon hebt laten klinken voordat je de auto start. Kleine dieren klemmen zich vast in kleine ruimtes in de motor en hebben mogelijk wat extra tijd nodig om zichzelf eruit te halen en te ontsnappen.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Harderwijk

Volg ons

Volg ons