Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 17:54:41 Hv Voertuig Letsel Leuvenumseweg - N796 Ermelo Prio Hoog Eenheid | Politie Noord en Oost-Gelderland (Infocode)
vrijdag 24 november 2017

WOENSDAG 23|08

Mobiele ‘tovertafel’ voor woonzorgcentrum Ruimzicht

Zorggroep ENA is tot de aanschaf van dit mobiele instrument overgegaan om haar bewoners met dementie te blijven prikkelen en stimuleren

BARNEVELD / SCHERPENZEEL -  Woonzorgcentrum Huis in de Wei in Scherpenzeel en Ruimzicht in Barneveld beschikken sinds kort over een mobiele ‘tovertafel’. De tovertafel is een verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel die op elke gewenste plek neergezet kan worden en ouderen met dementie tal van mogelijkheden biedt. 

 

Zorg waarbij de beleving centraal staat wordt steeds belangrijker om bewoners actief te houden. Zorggroep ENA is tot de aanschaf van dit mobiele instrument overgegaan om haar bewoners met dementie te blijven prikkelen en stimuleren. Bovendien sluit de tovertafel aan op de visie van zorggroep ENA op het belang van ouderenbeweging, gezondheid en welzijn. 

 

Samen 

Het belangrijkste kenmerk van de zogenaamde belevenistafel is dat mensen samen (met vier) aan tafel zitten en gezamenlijk activiteiten of spellen uitvoeren. Hiernaast gaat het om geheugentraining en om de  apathie of passiviteit van de dementerende oudere te doorbreken. De slimme applicaties in de tafels stellen de bewoners bovendien in staat om hun verleden naar boven te halen. Door middel van vertrouwde muziek of beelden uit het verleden is dit stukje maatwerk mogelijk. 

 

Proefdraaien 

Voor de aanschaf van de twee tovertafels is eerst proefgedraaid op de locatie in Scherpenzeel. “Deze test is ook écht samen met de bewoners uitgevoerd. De uitkomsten waren zo positief dat de tafels zijn besteld bij de firma Onwijs. Onze bewoners zijn wat blij met hun tovertafel. Elke dag kunnen ze aan de tafel plaatsnemen met de nodige ondersteuning van medewerkers. Het is ook heel fijn om dit samen met de kleinkinderen te kunnen doen”, legt de teamleider Zorg uit. 

 

Geschikt voor brede groep

In eerste instantie zijn de tovertafels bedoeld voor bewoners met dementie, maar zorggroep ENA sluit niet uit dat de tafels ook voor mensen met somatische klachten worden ingezet. 

 

Zorggroep ENA bestaat uit de woonzorgcentra Nieuw Avondrust (Voorthuizen), Ruimzicht (Barneveld) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). De bewoners in en rond het woonzorgcentrum staan samen midden in het leven. De betrokken medewerkers zorgen voor een veilige en beschermende omgeving.  Een plek om fijn te wonen én te werken. Het gevoel van samen…

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie